November 30, 2009

Jom Jadi Ahli Syurga

Sebagai seorang muslim dan mukmin, kita semuanya tentu memasang niat untuk menjadi AHLI SYURGA di akhirat sana.

Tapi sejauh mana?

November 26, 2009

Mari Jadi Jutawan (5)

BERSARA SEBAGAI JUTAWAN

Mungkin anda berusia 29 tahun dan baru berkira-kira untuk membuat simpanan untuk hari persaraan anda nanti.

Jangan bimbang!

Sekiranya anda ingin memulakan tabungan pada usia 30 tahun, buatlah pelaburan dalam Dana Islamik yang memberikan pulangan yang memberangsangkan.

Andaikan :

1) Caruman Tahunan yang anda buat Rm 6,000 (rm 500/sebulan)
2) Pulangan Pelaburan sebanyak 15% setahun (andaian sahaja)
3) Pelaburan dibuat ketika berusia 30 tahun sehingga 54 tahun

PULANGAN PELABURAN PADA USIA 55 TAHUN --> RM 1,468,271.82

November 21, 2009

Queen Control

Sungguh...

Sungguh aku tak betah dengan sikap segelintir manusia yang sungguh menjengkelkan!

And i meant it! Sungguh, sungguh menjengkelkan...

November 18, 2009

Untuk MI


Buat MI, Boss-boss dan Makdom-makdom...
Jadilah seorang PEMIMPIN dan bukannya seorang BOSS!

November 16, 2009

Mari Jadi Jutawan (4)

PELABURAN UNTUK MEMBELI RUMAH (DEPOSIT)

Sekarang anda berusia 29 tahun.

Anda merancang ingin memiliki rumah impian pada usia 36 tahun.

Rumah impian anda itu bernilai kira-kira rm 250,000.

Katakan anda memerlukan rm 40,000 untuk membolehkan impian anda menjadi kenyataan.

Mana nak cari wang sebanyak itu???

CONTOH SOLUSI :

1) Buat pelaburan dalam skim Pelaburan Islamik dengan wang pendahuluan rm 2,000.
2) Caruman Tahunan sebanyak rm 4,320 (rm 360/sebulan)
3) Pulangan Pelaburan sebanyak 10% setahun (andaian)
4) Memulakan pelaburan dari usia 30 - 35 tahun.

Pada usia 36 tahun, anda akan memiliki pulangan pelaburan sebanyak --> rm 40,207.70

Alhamdulillah, mudah kan!

Dengan wang sebanyak itu, anda mampu membayar 10% wang deposit rumah impian anda (rm 25,000) manakala bakinya boleh anda gunakan untuk membayar kos guaman, duti setem dll.

Jangan lupa membayar zakat pelaburannya ya!

November 13, 2009

Mari Jadi Jutawan (3)

Percaya tak jika saya katakan seorang perokok boleh jadi JUTAWAN!

Jika anda seorang perokok tegar sedang anda baru berusia 18 tahun, saya nasihatkan agar anda insaf dan BERHENTI MEROKOK dengan segera!

Jika tidak, anda pasti akan kehilangan peluang tersebut.

CONTOH :

1) Seorang Pakcik berusia 58 tahun telah mula merokok pada usia 18 tahun. Bererti beliau telah merokok selama 40 tahun!

2) Belanja rokok harian: rm3 sekotak, sehari 2 kotak --> rm6

3) Belanja rokok sebulan: rm6 x 30 hari --> rm180

Sekiranya wang itu telah dilaburkan dalam skim Pelaburan Islamik dengan andaian :

a) Pulangan pelaburan sebanyak 15% setahun
b) Perbelanjaan rokok setahun sebanyak rm2,160


PELUANG JADI JUTAWAN YG TELAH BELIAU BAZIRKAN --> rm 4,419,260.33

Hahhh... nak percaya ke tidak? Kan saya dah kata tadi.

Anda boleh jadi JUTAWAN jika anda TIDAK MEROKOK!!!

Wallahu a'lam.

[Rujukan : Ke mana wang anda? oleh Hajah Rohani Datuk Hj Mohd Shahir]

November 12, 2009

Mari Jadi Jutawan (2)

Mungkin ada pembaca yang berpendapat bahawa contoh melaburkan rm 10,000 untuk anak adalah tidak realistik bagi golongan yang berpendapatan rendah dan sederhana.

Ok, takpe.

Mari kita buat contoh yang lebih realistik agar mudah direalisasikan oleh semua rakyat Malaysia tidak kira yang berpendapatan rendah mahupun sederhana.

PELABURAN UNTUK ANAK (PENDIDIKAN IPT/PERSARAAN)

Saya bahagikan kepada 2 pilihan iaitu :

1) Dengan deposit rm 1,000 atau
2) Tanpa deposit

Dengan andaian :

i) Pulangan pelaburan 10% setahun
ii) Pelaburan dibuat pada usia 0 tahun (ie. usia 2 bulan)
iii) Caruman tahunan sebanyak rm 1,200 (rm 100/bulan)
iv) Pulangan pelaburan dikeluarkan pada usia 19 tahun atau 56 tahun

PILIHAN 1 (Deposit rm 1,000)

a) Jika pelaburan dibuat dari usia 0 - 10 tahun :

a1) Pulangan pelaburan pada usia 19 tahun --> rm 58,550.54
a2) Pulangan pelaburan pada usia 56 tahun --> rm 1,990,949.42

b) Jika pelaburan dibuat dari usia 0 - 18 tahun :

b1) Pulangan pelaburan pada usia 19 tahun --> rm 73,645.91
b2) Pulangan pelaburan pada usia 56 tahun --> rm 2,504,251.68

PILIHAN 2 (Tanpa deposit)

a) Jika pelaburan dibuat dari usia 0 - 10 tahun :

a1) Pulangan pelaburan pada usia 19 tahun --> rm 52,434.63
a2) Pulangan pelaburan pada usia 56 tahun --> rm 1,782,984.36

b) Jika pelaburan dibuat dari usia 0 - 18 tahun :

b1) Pulangan pelaburan pada usia 19 tahun --> rm 67,530.00
b2) Pulangan pelaburan pada usia 56 tahun --> rm 2,296,286.63

Amacam. Lebih realistik tak. Ada bagus?

Wallahu a'lam.

November 11, 2009

Mari Jadi Jutawan (1)

Apa dia kuasa pelaburan masa?

"Masa itu emas" dan masa juga mempunyai kuasa yang amat besar dalam mempengaruhi nilai penggandaan sesuatu pelaburan dalam jangka masa panjang.

Contoh :

Seorang ibu melaburkan wang sebanyak rm 10,000 untuk anaknya dalam satu skim pelaburan islamik (ie. unit amanah) dengan pulangan sebanyak 10% setahun.

Untuk memudahkan pemahaman semua, di sini saya paparkan 6 contoh (pada permulaan usia yg berlainan) untuk dibuat perbandingan. Kita andaikan anak beliau akan mengeluarkan kesemua pulangan pelaburan tersebut apabila beliau bersara pada usia 55 tahun kelak.

Walaupun si ibu hanya membuat caruman pelaburan sekali sahaja (rm 10,000), agak-agak berapa rm yang bakal si anak warisi dari pulangan pelaburan ibunya?

1) Pelaburan pada usia 0 tahun (3 bln) --> rm 2,079,650.57

2) Pelaburan pada usia 5 tahun --> rm 1,291,299.38

3) Pelaburan pada usia 10 tahun --> rm 801,795.32

4) Pelaburan pada usia 15 tahun --> rm 497,851.81

5) Pelaburan pada usia 20 tahun --> rm 309,126.81

6) Pelaburan pada usia 25 tahun --> rm 191,943.42

Nampak tak betapa hebatnya kuasa pelaburan masa???

Jadi, kalau anda memang bercita-cita untuk menjadikan anak atau generasi anda bergelar JUTAWAN kelak, maka bertindaklah sekarang.

Jangan menangguh masa! :D

Laburlah segera dalam skim pelaburan Islamik untuk mendapatkan rezeki yang halal dan berkat, insya-Allah ;)

Dan setiap kali mendapat keuntungan pelaburan apabila genap haul setahun, jangan kedekut untuk mengeluarkan zakat bagi melindungi wang pelaburan anda daripada sebarang musibah.

Wallahu a'lam.

[Rujukan: Ke Mana Wang Anda? & Bajet Wang]

November 05, 2009

Mari Jadi Jutawan (intro)

Sejak akhir-akhir ini masa saya dipenuhi dengan membelek buku-buku Personal Financial Management.

1) Ke mana Wang Anda? oleh Hajah Rohani Dato' Mohd Shahrir,
2) Bajet Wang: 7 Cara Untuk Mengatasi Masalah Kekurangan Wang oleh Khairulnahar Jamaluddin
3) Pesara Jutawan oleh Azizi Ali
4) Rahsia Melabur Dalam Unit Amanah oleh Sunthara Segar
5) Rahsia Mengurus Insurans Hayat oleh Sunthara Segar
6) Buat Duit Dengan Rumah oleh Shamsuddin Abdul Kadir
7) Kaya Dengan Rumah oleh Shamsuddin Abdul Kadir
8) Refinancing Now: Real Ideas That Make You Save Money! by Benson Wong


Rasa teruja yang amat untuk mengorek rahsia 'sulit' dan formula orang-orang yang telah berjaya menguruskan kewangan dengan begitu baik sekali sehingga telah bergelar Hartawan mahupun Jutawan!

Ya kawan-kawan... mereka telah bergelar Jutawan tetapi bukan Jutawan Segera ya!

Mereka ini bergelar jutawan di atas 'tiket' komitmen padu, kecemerlangan pelan rancangan, kegigihan mencapai misi kejayaan, kesabaran tanpa kompromi serta bijak menggunakan formula kuasa pelaburan masa!

Apa itu "kuasa pelaburan masa" akan saya terangkan kemudian... Tungguuu!!!

November 04, 2009

Snow World





"Mama, kalau nak pi snow house, nak kena kumpul duit berapa?"

"Rm2,000"

"Alaaaa... duit kakak tak cukup la mama. Kakak ada Rm10 jek!"

Ala-la-laaa cian nye anak mama...

"Sebab tu kakak kena rajin menabung. Baru boleh pi snow house!"
Nukilan Sofiee
Daisypath Anniversary Years Ticker

Shout Box

Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x