November 11, 2014

Mangsa 'Road Bullier' | 11.11.2014

Pagi tadi menjadi mangsa 'road bullier' Hi-Lux berwarna hitam di lorong Smart Tag RnR BORR.

Sudah tertera papan tanda mengingatkan agar menjarakkan kenderaan sejauh 5 meter; tapi si pemandu tersebut terlalu gelojoh mengekori kenderaan saya dalam jarak yang terlalu dekat - kurang dari 3 meter.

Sudahnya, palang besi penghadang di hadapan tidak terangkat ke atas.

Kereta saya tersekat di antara palang besi penghadang dan juga kereta si pembuli yang rakus menekan hon kereta tanpa menyedari akan situasi sebenar yang sedang berlaku... astaghfirullah. 

Beginilah sikap segelintir pengguna jalanraya yang hanya mementingkan diri sendiri dan bersikap tidak sabar semasa memandu.

Bukan setakat menyusahkan, malah menzalimi pengguna jalanraya yang lain.

"Che Mamat Road Bullier, bukan awak seorang sahaja yang nak cepat ke tempat kerja, hokey! Belajarlah menghormati pemandu kenderaan yang lain. Buang jauh-jauh sikap dan hati awak yang busuk itu!"






November 04, 2014

Anak Soleh & Solehah

Tiada apa yang lebih menggembirakan ibu bapa selain daripada beroleh anak-anak yang soleh dan juga solehah, berakhlak mulia - taat, menghormati, berbakti, prihatin, sentiasa mendoakan kedua ibu bapanya serta menjaga mereka (di masa tua) dengan penuh santunan dan kasih sayang, subhanallah.

Semoga hendaknya kita beroleh anak-anak yang sentiasa menyejukkan mata dan hati kita, in shaa Allah, aamiiin.

October 26, 2014

Perisian iQuran untuk Smartphone


Sekiranya anda memiliki smartphone aka telefon pintar, perisian iQuran boleh dimuat turun dalam 2 versi - iQuran Lite (percuma) dan iQuran Pro (berbayar).

Untuk kegunaan seharian, anda disarankan agar memuat turun versi iQuran Pro melalui Play Store (pengguna android) atau App Store (pengguna IOS - iphone, ipad).

Pembayaran untuk pembelian "online" boleh dibuat dengan menggunakan kad kredit.

Usah bimbang dan ragu. Pembayaran melalui kaedah ini adalah selamat dan boleh diyakini, in shaa Allah.

Harga yang dikenakan untuk memuat turun perisian iQuran Pro amatlah berbaloi.

Untuk muat turun melalui Play Store, caj yang dikenakan MYR6.99 manakala melalui App Store USD6.99.

October 18, 2014

Reading Close to the Nature

Sebagai seorang pencinta buku jua pencinta alam, tentu sahaja anda boleh membayangkan keterujaan saya bila menatap gambar-gambar di bawah.

Subhanallah, pemandangan ruang bacaan ini sungguh memukau mata.
Serta-merta saya telah terjatuh cinta pada pandangan pertama.

Ruangnya cukup selesa untuk berulit seharian dengan buku-buku kegemaran anda - sambil menikmati pemandangan di luar sana yang sungguh magika hasil sentuhan Sang Pencipta, Allahu Akhbar!











Source: Google Images. Credits to all of the photo owners.

October 03, 2014

Blog Oh Blog



Gambar dari google images. Credit to the photo owner.

Humppph.

Kemain lagi. Gadget sikit punya banyak, berjenis-jenis, canggih manggih.

Tapiiiii...

Entry blog... Kosong kosong kosong.

Ermmm mana silapnya erk?

Medium perantara dah ada. Bak kata orang capaian di hujung jari tetapi masa berblogging pula semakin suntuk.

Bila ada masa terluang, idea pula tak mari. Kering kontang, tandus - kemarau idea 7 musim hihihi...

Sudahnya, blog masih tetap menten dengan entri pada tahun lepas; zaman dinosaur kuang kuang kuang.

Solusi terakhir untuk kemaskini blog...

1. Bila idea datang mencurah-curah dan masa pula mengizinkan, capai la gadget tu cecepat.

2. Curahkan idea melalui visual keyboard, up gambar untuk mencantikkan entri dan simpan (baca: save as draft).

3. Bila mood berblogging dah mari esok, lusa atau tulat, buka draft tu dan publish la entri blog untuk tatapan kenkawan di alam maya (baca: siber).

Baru la teratak blog tampak bersinar dengan entri yang terbaru dan terhangat di pasaran... kononnn.

Yooolaaaa tu! Hihihi

September 30, 2014

Setiap Kesusahan Ada Kemudahan

Usaha renovasi luaran rumah tempohari bukanlah sia-sia rupanya.
Ada hikmah yang tersirat dibalik yang tersurat...

Rupa-rupanya Allah ingin memudahkan saya untuk melalui saat-saat sukar ketika musim hujan tiba.

Ternyata selang beberapa minggu berikutnya, cuaca jadi tidak menentu. Sekejap sekejap hujan, sekejap sekejap hujan.

Suasana yang paginya terang benderang, tiba-tiba hujan turun menderu-deru pada petangnya. Subhanallah magika sungguh kuasa Allah. Allahu akhbar!

Sungguh Allah Maha Penyayang dan mengambil berat akan hamba-hambaNya.

Alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah.

Credit to photo owner. Google image.

September 27, 2014

Pearl Haya




Petang semalam memanjakan diri di PHG.

Berkenan kat 2 selendang keluaran baru - seri dewi dan seri teja.

 Tapi bila mencongak masa yang diperlukan untuk sempat atau tidaknya diri ini berkreativiti (baca: melilit dan mempinkan selendang) pada setiap pagi yang serba kalut; maka adalah lebih baik agar dilupakan sahaja hasrat yang bakal memakan tuan itu. :p

Justeru, pilihan terbaik adalah tudung "instant" yang serba mudah untuk dipakai - "serlum" and tadaaa you're off to go...  'simple yet elegant'.

That's why i luv and adore them so so sooo much (single chiffon, chiffon ruffles, doz chic, trez chic).


Alhamdulillah, terima kasih Allah di atas nikmat gembira pada hari ini (feeling blessed).



September 22, 2014

Vivi&Thura | Wedding Reception | 13.09.2014

Venue of Event :  Taman Botani Precinct 1 Putrajaya.

Vivi Aryieana & Thura,

Mabruk cousin dear.
May both of you live happily ever after till jannah, in shaa Allah, aamiiin.












September 21, 2014

Travel Charger

Rm 8.50, kedai DIY


Rm 9.90, kedai DIY

Jumlah harga untuk kedua-duanya
--> rm 18.40


September 20, 2014

September 12, 2014

Awan nan Pilu


Photo - Google Image.

Petang semalam - mendapat berita pemergian ibu mertua rakan sekerja di Taiping.

Belum reda ceritanya, tiba-tiba...

Pada pagi ini, mendapat satu lagi berita pemergian ayahanda rakan sekerja yang tinggal di Bagan Serai.

Hujan turun mencurah-curah seolah-olah turut bersimpati mendengar perkhabaran sedih yang menyayat hati ini.

Pemergian seorang demi seorang insan-insan yang terpilih kerana menyahut panggilan Illahi. Telah tiba waktu dan ketentuan-Nya ajal pasti akan datang menjemput.

Semoga damai roh mereka di sana di bawah rahmat Allah Swt dan  ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman, in shaa Allah, aamiiin.

Inna lillahi wa inna ilaihi rojiuuun.

Al-Fatihah.

September 07, 2014

Me & Nature

Goodreads MY | Lasykar Pelangi

Petang nan Damai


Aku.

Seorang yang hatinya sentiasa akrab dengan alam.

Meski menikmati minum petang yang cukup sederhana - teh O suam, char kuey teow; sambil menikmati panorama matahari terbenam bertemankan angin sepoi sepoi bahasa...

Nikmatnya mengalahkan duduk bersantai di cafe 5 bintang. H.E.A.V.E.N !

Subhanallah. 💞
Nukilan Sofiee
Daisypath Anniversary Years Ticker

Shout Box

Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x