April 14, 2006

Jika Makanan Jadi Penyakit

Penyakit yang singgah di tubuh manusia biasanya berkait rapat dengan makanan yang disuap. Makanan bukan sekadar mengenyangkan perut tetapi boleh juga menjadi racun seandainya tidak dikawal dengan baik.

Sebuah riwayat menceritakan bahawa Raja Negus menghantarkan seorang tabib (doktor) untuk berkhidmat kepada Rasulullah SAW.

Ketika menerima kedatangan tabib berkenaan, Rasulullah SAW memberitahunya bahawa baginda dan para sahabat sangat menjaga perut kerana perut adalah wadah pelbagai penyakit.

Kata-kata Rasulullah SAW itu ada kaitannya dengan firman Allah SWT lewat Surah An-Nahl: 114 yang bermaksud:

"Oleh itu, makanlah (wahai orang yang beriman) daripada apa yang dikurniakan oleh Allah kepada kamu daripada benda halal lagi baik, dan bersyukurlah akan nikmat Allah, jika benar kamu hanya menyembah-Nya semata-mata".

Ulama terkenal, Dr Yusof Al-Qaradhawi juga pernah menyatakan, jika perut itu sarang kepada penyakit, maka melaparkan perut adalah raja bagi segala ubat.

Maksud ulama ini mungkin lebih tepat jika dikaitkan dengan ibadah puasa yang dilakukan oleh umat Islam. Dalam pada itu, bukan bermakna kita terbatas untuk makan, tetapi seelok-eloknya kawal pengambilan makanan agar tubuh segar dan seimbang.

Tubuh yang sihat dibentuk oleh makanan yang berkhasiat. Begitu juga rohani yang bersih turut berpunca daripada makanan yang berkhasiat.

Wallahu a'lam.

[Copyright Controlled]

No comments:

Post a Comment

Nukilan Sofiee
Daisypath Anniversary Years Ticker

Shout Box

Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x