May 22, 2006

Makna Sebuah Hadiah

Islam menganjurkan umatnya agar saling mendekatkan hati, saling bersaudara dan mencintai satu sama lain. Antara cara yang disarankan ke arah keakraban itu adalah dengan memberi hadiah.

Amalan ini dikatakan mempu menghilangkan kabut hati, memadamkan api permusuhan, menenangkan kemarahan dan melenyapkan rasa iri hati dan dengki.

Hadiah akan membawa kesan perdamaian, rasa cinta dan penghargaan daripada si pemberi kepada si penerima. Disebabkan itu juga, Rasulullah SAW menganjurkan amalan memberi dan menerima hadiah kerana amalan ini ada pengaruh tersendiri.

"Saling memberi hadiahlah kalian, nescaya kalian akan saling mencintai." [Riwayat Bukhari]

"Penuhilah undangan orang yang mengundang, janganlah menolak hadiah..." [Riwayat Ahmad dan Bukhari]

Dalam suatu riwayat ada diceritakan bahawa salah satu hadiah yang tidak pernah ditolak Rasulullah SAW adalah wangi-wangian.

"Siapa sahaja yang dihadiahi 'raihan' (wangi-wangian), maka janganlah menolaknya sebab ia ringan dibawa, namun sedap baunya." [Riwayat Muslim]

Pemberian hadiah hendaklah didahulukan kepada kaum keluarga terdekat seperti ibu bapa, adik beradik dan suami isteri. Selain itu, boleh juga mendahulukan orang yang dekat di hati kita.

Imam Bukhari ketika mengulas mengenai siapa yang lebih dahulu harus diberi hadiah, telah mengetengahkan dua hadis.

Yang pertama, beliau menyarankan kepada si penanya agar mendahulukan pemberian kepada pakcik dari sebelah ibu, dan yang kedua ketika ditanya padanya, mana antara dua jiran yang patut didahulukan, beliau menjawab, "Yang paling dekat pintunya dengan kamu."

Wallahu a'lam.

[Copyright Controlled]

No comments:

Post a Comment

Nukilan Sofiee
Daisypath Anniversary Years Ticker

Shout Box

Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x