July 17, 2006

Apa Punca Anak Derhaka?

Berguraulah dengan anak kamu kala usianya 1 - 7 tahun. Berseronok dengan mereka, bergurau hingga naik atas belakang pun tak apa. Jika suka; geletek, kejar atau usik anak asalkan hubungan rapat.

Lepas 7 - 14 tahun, kita didik dan ajar. Kalau salah, pukullah dia sebagai pengajaran. Di mana yang nak dipukul tu? Tapak kakinya. Bukan muka, punggung, telinga atau tempat-tempat yang sensitif.

Jika dia bijak dan menang dalam sebarang pertandingan sekolah, ucapkan tahniah. Tidak salah kita cium atau peluk mereka sebagai tanda penghargaan.

Kala umur mereka 14 - 21 tahun, jadikan kawan. Tetapi selalunya usia beginilah ibu bapa mula merenggangkan hubungan dan ini menyebabkan anak derhaka.

Yang penting anak-anak harus dilatih sembahyang jemaah bersama, latih cium tangan dan peluk penuh kasih dan sayang. Maka, mereka tidak akan tergamak menderhaka.

Dari pemerhatian, biasanya anak-anak yang lari daripada rumah berpunca daripada rasa bosan. Belum sempat letak beg sekolah, ibu dah suruh macam-macam. Si anak rasa tertekan dan menyampah dengan persekitaran dan rumahnya. Boleh disuruh tetapi berikan hak mereka di rumah.

Yang penting, dia balik ke rumah suka dan pergi sekolah pun seronok. Mungkin ibu bapa beralasan tidak rapat dengan anak-anak kerana sibuk. Kita boleh cuba cara lain.

Tatkala balik di tengah malam, anak-anak telahpun tidur. Pergi ke bilik mereka dan cium dahinya. Hubungan rohani tetap subur. Walaupun anak tidur tetapi jiwanya sentiasa hidup.

Jangan kita tunjuk sikap kita yang panas baran, pemarah dan ada kuasa veto kepada mereka. Jangan suka mengherdik mereka dengan perkataan 'bodoh, kurang ajar', sumpah seranah dan sebagainya yang merupakan doa kepada mereka. Inilah yang menyebabkan mereka derhaka kepada kita.

Doa Anak-Anak Termakbul

Lazimnya, menjadi pantang kepada orang tua bila si anak menegur walaupun tahu mereka bersalah. Jangan rasa tercabar. Kerana pesan orang tua-tua, "Bisa ular tidak hilang walau menyusur di bawah akar."

Sayyidina Umar berkata, kanak-kanak tidak berdosa dan doa mereka mudah diterima. Begitu juga dengan Rasulullah SAW. Kalau berjumpa anak-anak kecil, baginda cukup hormat dan sayang sebab anak-anak tidak berdosa. Lagipun kanak-kanak kalau menegur memang ikhlas. Jadi, jangan ambil endah tak endah.

Perasaan anak juga mesti dihargai, sesetengah orang tua kurang bercakap dengan anak-anak. Kalau menegurpun, dengan ekor mata dan herdikan.

Si anak rasa tersisih dan tidak dihargai. Kepada kawan tempat mereka mengadu. Kalau jumpa kawan yang baik, tidak mengapa. Tetapi kalau jumpa kawan yang samseng, sudah tentu membawa padah!

Bertaubat Sebelum Melarat

Jika Allah menurunkan hidayah, segeralah insaf dan bertaubat. Tetapi bagaimana caranya jika orang tua telah meninggal sedangkan sewaktu hidupnya kita derhaka dan melawan mereka?

Bila insaf, selalulah ziarah kubur emak ayah kita dan bacakan ayat-ayat suci untuknya. Jumpa semula kawan-kawan baik ibu ayah atau jiran-jiran yang masih hidup dan buat baik dengan mereka. Sedekah ke masjid atas nama ibu ayah.

Walaupun ibu ayah sudah meninggal, minta maaf berkali-kali semoga ibu bapa redha dan Allah SWT ampunkan dosa. Allah maha pengampun dan luas rahmatnya.

Tetapi jangan ambil kesempatan. Buat jahat kemudian bertaubat. Hidup tidak tenteram ataupun bala akan turun. Cuba kita perhatikan kemalangan yang berlaku setiap hari. Misalnya; tayar kereta pecah. Jangan lihat dengan mata kasar sahaja. Cuba selidiki apa kesalahan yang telah kita buat hari ini.

Pertama; bagaimana hubungan kita dengan Tuhan? Jika semuanya baik, turun ke peringkat kedua. Bagaimana pula hubungan dengan ibu? Pastikan hubungan dengannya sentiasa harmoni dan lancar. Tidak rugi menjalinkan hubungan yang baik kerana hayat mereka bukanlah terlalu panjang untuk bersama kita.

Hubungan dengan Bapa

Lazimnya ibu yang dilebihkan, sedangkan bapa menjeruk perasaan kerana tidak dipedulikan anak-anak. Hubungan dengan bapa sepatutnya sama dengan ibu.

Tetapi dalam konteks Islam, sekiranya berlaku pertembungan; Nabi suruh utamakan ibu dahulu. Tiga kali ibu, barulah sekali kepada bapa.

Bagaimanapun, sebaik-baiknya kasih sayang dan perhatian biarlah sama agar kedua-duanya tidak berkecil hati.

Begitu juga dengan nenek, walaupun kata-katanya ada yang mengarut tetapi jangan melawan di depan mereka. Sebenarnya golongan nyanyuk dan tua banyak mencabar kesabaran kita. Walaupun Allah SWT tidak mengambil kira kata-kata mereka tetapi kita wajib mentaati dan menghormati golongan tua.

Usah Derhaka kepada Mertua

Mertua mesti dimuliakan seperti kita menghormati orang tua sendiri. Kalau mereka kecil hati, samalah seperti tersinggungnya hati emak. Kita sayang anaknya, kenapa tidak sayang orang tua yang melahirkannya juga?

Ada menantu kecil hati dan pendam perasaan terhadap mertua yang terlalu ambil berat tentang anaknya. Bersabarlah dan jalin hubungan baik kerana taraf mereka sama seperti ibu bapa kandung.

Kewajipan anak lelaki; pertama kepada Allah, kedua Rasul, ketiga emak dan emak mertua, keempat bapa dan bapa mertua dan kelima barulah isteri. Isteri kena faham. Kalau dia sayang dan melebihkan ibu bapa, itu memang wajar.

Sebaliknya kewajipan anak perempuan; yang pertama Allah, kedua Rasul dan ketiga suami.

Jalan pintas ke syurga bagi anak-anak selain Allah SWT, adalah emak dan ayahnya. Perasaan mertua perlu dijunjung kerana mereka berhak ke atas menantu.

Seperti kisah Nabi Allah Ibrahim dengan anaknya Nabi Ismail.

Suatu hari, Nabi Ibrahim ke rumah anaknya dan kebetulan Nabi Ismail tidak ada di rumah. Isterinya pun tidak kenal dengan mertuanya. Menantu berkasar menyebabkan Nabi Ibrahim kecil hati. Dan sebelum balik dia berpesan kepada menantunya suruh suaminya tukar alang rumah kepada yang baru.

Bila Nabi Ismail balik, isterinya pun menggambarkan rupa lelaki tersebut yang menyampaikan pesan. Nabi Ismail sedar itu adalah ayahnya. Nabi Ismail insaf. Di sebalik simbol kata-kata ayahnya bahawa isterinya bukan daripada kalangan wanita yang berakhlak, lalu isterinya diceraikan.

Nabi Ismail berkahwin kali kedua dan bapanya masih tidak mengenali menantu. Sekali lagi Nabi Ibrahim melawat dan menantunya melayan dengan bersopan santun walaupun tidak kenal siapa Nabi Ibrahim. Nabi Ibrahim tertarik hati dan sebelum balik berpesan lagi; katakan alang rumah anaknya sudah cukup baik dan jangan ditukar kepada yang lain.

Wallahu a'lam.

No comments:

Post a Comment

Nukilan Sofiee
Daisypath Anniversary Years Ticker

Shout Box

Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x