February 20, 2006

Rumahku Syurgaku

Dari Jabir RA katanya, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:

"Apabila kamu telah menunaikan solat (wajib) di masjid, maka kerjakanlah pula solat (sunat) di rumah kerana dengan itu Allah SWT akan menjadikan rumah itu bahagia." [Riwayat Bukhari]

Rumahku Syurgaku merupakan konsep rumahtangga yang mempunyai ciri-ciri keislaman yang sebenar; yang boleh menyediakan persekitaran yang harmoni dan melahirkan kasih sayang. Malah hormat menghormati serta penuh dengan pelaksanaan ibadah yang membawa kepada ketenangan dan ketenteraman.

Malah terdapat beberapa tempat yang jika dilakukan ibadah di dalamnya akan mendapat pahala dan keutamaan yang lebih besar berbanding dilakukan di tempat lain. Tempat berkenaan termasuklah melakukan solat di Masjidil Haram yang setara dengan 100,000 solat di tempat lain.

Begitu juga solat di Masjid Nabawi yang setara dengan 1,000 solat di tempat lain dan solat di Masjid Al-Aqsa yang menyamai dengan 500 solat di tempat lain.

Solat yang paling utama dilakukan di masjid adalah solat wajib. Sementara untuk solat sunat yang paling utama adalah jika dilakukan di rumah.

Kesempatan berada di rumah seharusnya diisi dengan perkara yang bermanfaat dan mendatangkan pahala kerana perhatian terhadap pembangunan rumah dan isi rumah merupakan perkara yang paling penting untuk membangunkan masyarakat Muslim.

Hal ini kerana sebuah masyarakat akan terbina daripada gabungan isi rumah. Jika unsur dasarnya baik, maka akan kuatlah sesebuah masyarakat itu.

Jadikanlah kediaman kita sebagai syurga kerana di sana banyak keberkatannya.

Wallahu'alam.

(Copyright Controlled)

No comments:

Post a Comment

Nukilan Sofiee
Daisypath Anniversary Years Ticker

Shout Box

Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x