January 13, 2006

Petua Memasak Untuk Yang Berdiet

  • Toskan minyak yang berlebihan selepas anda mencelur, membakar atau memasak makanan yang berlemak
  • Jangan menyapu makanan dengan lemak / minyak yang menitis tetapi gunalah air buah-buahan, air perapan atau lain-lain bahan yang tidak berlemak / berminyak.
  • Lebih baik mencelur, membakar, merebus dan mengukus makanan daripada menggoreng.
  • Buang semua lemak yang kelihatan pada daging yang akan anda masak dan buang semua kulit dari ayam / ayam turki.
  • Hidangkan sebahagian kecil sahaja dari hidangan yang mengandungi lemak dan sebahagian besar hidangan perlulah daripada yang tidak mengandungi lemak seperti mi, nasi, kekacang dan sayuran.
  • Gunakan telur putih dan elakkan bahagian merah / kuning dalam masakan.
  • Gunakan keju rendah lemak, mozzarella yang diperbuat dari susu separuh skim dan lain-lain keju tanpa lemak, selain dari keju biasa.
  • Gunakan buku masakan yang mengandungi resipi rendah lemak.
Wallahu'alam.

No comments:

Post a Comment