June 17, 2005

Fahami Fungsi Perkahwinan

Daripada Abdullah katanya, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: Hai para pemuda, sesiapa di antara kamu yang sanggup memikul tanggungjawab berumahtangga, maka kahwinlah. Kerana perkahwinan itu dapat menundukkan mata dan kemaluan (daripada dosa). Sesiapa yang belum sanggup, hendaklah dia berpuasa kerana puasa itu dapat menundukkan nafsu berahi. (Sahih Muslim)

Demikianlah fungsi sesebuah perkahwinan yang tidak terbatas kepada memenuhi tuntutan nafsu semata-mata. Sebaliknya perkahwinan juga dilihat sebagai suatu ibadah dan jalan selamat ke arah melahirkan generasi sihat dan beriman.

Disebabkan itu juga, Allah SWT tidak menggalakkan seseorang terus hidup membujang semata-mata mahu beribadat kepada-Nya. Ini kerana makna beribadah tidak terhad pada solat dan berdoa semata-mata tetapi lebih luas daripada itu.

Daripada Saad bin Abi Waqas katanya, Rasulullah SAW pernah melarang Usman bin Mazh'un daripada membujang selama-lamanya semata-mata untuk melakukan ibadah kepada Allah SWT. Andai kata Rasulullah mengizinkan kami berbuat begitu, sudah tentu kami mengembiri diri sendiri. (Sahih Muslim)

Demikianlah cantiknya peraturan yang disediakan Allah Taala yang tidak meminggirkan kepentingan manusia tetapi dalam masa yang sama memberikan penekanan kepada ibadah.

Wallahu'alam.

No comments:

Post a Comment

Nukilan Sofiee
Daisypath Anniversary Years Ticker

Shout Box

Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x